De Stijl

Kyokushinkai

Bij Sportschool J.v.d. Hoofdakker wordt de stijl Kyokushinkai beoefend.  Yong-I Choi werd op 27 juli 1923 in zuid-west Korea geboren. Daar beoefende hij al op 9-jarige leeftijd Kempo. In 1938 ging hij naar Japan en wisselde zijn Koreaanse naam in voor een Japanse: Matsutatsu Oyama. In Tokyo bekwaamde hij zich in Shotokan bij Gichin Funakoshi. Al snel twijfelde hij over de effectiviteit van hetgeen hij leerde en besloot hij zich verder bekwamen in het Goju-ryu bij Yamaguchi Gogen. Daarna maakt hij weer een overstap, hij ging op zoek naar een effectieve martiale methode. Wat hij zocht, was de ultieme benadering van het gevecht.

Na jaren van training en afzondering op de berg Kiyosumi in de provincie Chiba bundelde hij zijn ervaringen om te komen tot zijn ultieme martiale methode. Hij selecteerde uit verschillende stijlen, ontwierp eigen technieken en noemde zijn methode uiteindelijk Kyokushin (= Uiterste waarheid).

Matsutatsu Oyama heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten op het Japanse karate vanaf 1950. In 1954 opende hij zijn eerste dojo in Mejiro, Tokyo, en na een studiereis door zuidoost Azië in 1956 opende hij zijn tweede dojo achter de Rikkyo universiteit. Samen met zijn instructeurs Mizushima, Yasuda, Ishibashi en Minamimoto ontwikkelde hij hier de uiteindelijke stijl Kyokuskin-kai (= Uiterste waarheid en samenwerking)

Oyama was een uitstekend promotor van zijn stijl en demonstreerde zijn kunde op vaak spectaculaire wijze. In 1952 bezocht hij op uitnodiging van enkele van zijn voormalige Amerikaanse leerlingen de Verenigde Staten waar hij 32 demonstraties in verschillende staten gaf. Om de kracht van zijn stijl te demonstreren bevocht hij in 1953 in Chicago ongewapend een stier in een beroemd geworden gevecht. Zijn stijl is wereldwijd bekend en kent een groot aantal beoefenaars.

Matsutatsu Oyama overleed op 26 april 1994 op 70-jarige leeftijd aan longkanker.