Vanencompetitie

Vanencompetitie

Vanencompetitie Harderwijk
Vanencompetitie Harderwijk

De Vanencompetitie is een door de sportschool geïntroduceerd evenement dat is uitgegroeid tot een heuse succesformule. Vier- tot vijfmaal per jaar organiseert de sportschool een competitiedag voor karateka’s van zes t/m zeventien jaar. De Vanencompetitie dankt haar naam aan de vaantjes die de deelnemende karateka’s kunnen winnen door het laten zien van kata’s en of het deelnemen aan kumitewedstrijden. De karateka’s krijgen punten voor deze onderdelen, die aan het einde van de dag bij elkaar op worden geteld. Bij elke 100 punten verdient de karateka een vaantje, gekoppeld aan de kleuren van de verschillende banden. Ook wanneer een karateka een partijtje verliest, ontvangt hij of zij punten op het onderdeel. Er zijn dus nooit echte verliezers!

uitreiking vaantjes
Uitreiking Vaantjes

Voor de karatejeugd heeft de Vanencompetitie de drempel om aan wedstrijden mee te doen aanzienlijk verlaagd. Een dergelijke toevoeging van een wedstrijdelement heeft positieve effecten op jonge karateka’s. De belangrijkste meerwaarde van de Vanen is dat het evenement het zelfvertrouwen van de jeugd door het meedoen aan wedstrijden aanzienlijk vergroot. Tijdens de Vanen kunnen de karateka’s op een speelse en ontspannen wijze kennismaken en ervaring opdoen met het draaien van wedstrijden. Niet alleen worden de deelnemende karateka’s zo al in een vroegtijdig stadium enthousiast gemaakt voor de karatesport, ook leren zij op deze manier omgaan met competitieve aspecten zoals winnen en verliezen, en het presteren onder druk. Het ‘verdienen’ van vaantjes die corresponderen met de verschillende bandkleuren werkt daarbij zeker motiverend.

De Vanencompetitie heeft een toonaangevende plaats ingenomen in de ontwikkeling van de jeugdige karateka, waarin plezier in de sport en een ontspannen competitiesfeer voorop staan!

Om een indruk te krijgen van de Vanencompetitie, bekijk het filmpje dat gemaakt is ter ere van de 65e Vanencompetitie in Harderwijk.

BewarenBewaren

BewarenBewaren